Ha koll vid lägenhetsköp

När man ska köpa en lägenhet gäller det att ha koll på en hel del saker. Exempelvis är det oerhört viktigt att man tar en titt på bostadsrättsföreningens ekonomi för att ha koll på eventuella avgiftshöjningar. Att göra just det kommer dock snart att bli enklare.

Nu kan det bli lättare att köpa en lägenhet, skriver Dagens Industri. Det är nämligen ett par studenter som startat en sajt där man enkelt kan gå in och granska en bostadsrättsförenings ekonomi inför ett kommande lägenhetsköp. Varför studenterna startade sajten berodde på att de vill skapa en transparent bostadsmarknad där bostadsköparna får koll på föreningens ekonomi när de är med och budar på en lägenhet.

Ha koll på stambyte4473343-handing-over-the-house-keys-inside-empty-room

Bostadsföreningens ekonomi är nämligen en utav de saker som man måste ha koll på när man ska köpa en lägenhet. Har man inte koll på om några renoveringar eller avgiftshöjningar är på gång, kan man få en tråkig överraskning när avgiften plötsligt höjs. När man ser över ekonomin bör man även kolla på om det är dags för köket eller badrummet att stambytas. Ett stambyte kan nämligen betyda att man inte kan bo i lägenheten på ett par månader.

Se över lägenheten

Självklart är det inte bara ekonomin man ska titta extra på när man köper lägenhet, utan det är viktigt att ha koll på en del andra saker också. Exempelvis bör man vid visningen titta på bostadsytan och hur lägenheten är planerad. Har bostaden många döda ytor som inte kan användas betalar man för onödiga kvadratmeter. Vid visningen kan det också vara bra att kolla på om lägenheten har renoveringsbehov eller inte. Har lägenheten ett visst renoveringsbehov är det bra om man räknar ut om lägenheten är prissatt i förhållande till de kostnader som tillkommer för en renovering, tipsar Dagens Nyheter.

Comments are closed.