Lägg pussel tillsammans

Hösten är dessvärre högsäsong för separationer och skilsmässor. Vad för tips finns det av experter gällande att upprätthålla en relation – och ha kul tillsammans?

pusselVill du få din relation att bli mer hållbar och trygg? Då är det bra att hitta gemensamma intressen att ägna sig åt – såväl som egentid då och då. Att till exempel lägga pussel tillsammans kan vara ett sätt att koppla av samtidigt som ni samarbetar och socialiserar med varandra utan mobiler.

Ta er tid för varandra helt enkelt, med pusselläggande eller någon annan aktivitet. Det kanske är att laga mat tillsammans, se på en serie ihop eller lösa korsord tillsammans.

Upprätthåll en varm relation

En lycklig relation kräver dock mer än att lägga pussel med varandra då och då. I en artikel i MåBra tipsas det om att även dela med sig av viktiga saker till sin partner – till exempel genom att skriva ned sin livshistoria. Det kan hjälpa din flick- eller pojkvän att förstå varför du är som just du är – och varför du reagerar så som du gör när något händer. Det hjälper er helt enkelt att förstå varandra lite djupare. När du förstår din partner, ökar även medkänslan med denna när hen reagerar på ett visst sätt.

Berätta vad du längtar efter

Sedan gäller det även att hantera konflikter på rätt sätt – och inte gnälla på varandra om samma saker om och om igen. Svåra konflikter som återkommer kan förstöra ett förhållande, och det ni behöver göra är att ha tålamod med varandra och acceptera varandras olikheter. Uttryck dig så mjukt du kan när du är missnöjd med något, och berätta vad du längtar efter snarare än kräver – av din partner. Det gör att din partner inte känner sig kritiserad och det är lättare att upprätthålla en dialog. När en person känner sig attackerad och kritiserad slutar denne oftast att lyssna och ställer in sig i försvarsläge, det förvärrar bara situationen ytterligare.

Samtidigt är det bra och kanske skönt att veta, att problem i långvariga parrelationer är vanliga – och att de flesta har varit med om bråk och tjafs. Trots att sådant inte syns i sociala medier.

Comments are closed.