Osäkerheten på bostadsmarknaden kan bestå 2018

I slutet av 2017 har osäkerheten på bostadsmarknaden varit ett faktum. För de som velat sälja bostad har det varit knepigt, och köparna har backat ut många köp. Experter tror att bostadsmarknadens osäkerhet kommet att fortsätta under 2018, men att man inte bör förvänta sig några större prisras.

För de som inte ägt bostadsrätt sedan tidigare har det varit ett bra läge för att göra affär, förutsatt att priserna inte rasar ännu mer. Det finns en del saker att ha koll på vid lägenhetsköp och husköp även under 2018. Hur tros det se ut under 2018?

Tror inte på större prisras

I en artikel från Svenska Dagbladet svarar experter på hur de tror att bostadsmarknaden kan komma att se ut under 2018. Och de tror att den ostadiga på marknaden kommer att bestå, men att prisras på högre nivå förmodligen inte kommer att hända. Bostadsexperten Johan Engström säger bland annat att den svajiga marknaden främst påverkat Stockholm och stora städer.

”Vi har fortfarande ett rätt stort tryck i storstadsregionerna men även i regionala större städer. Så marknaden ser fortsatt stabil ut även om det varit en rekyl på en kraftfull uppgång.”

Stillastående priser på marknaden

Just nu ligger fördelen på bostadsmarknaden hos köparna, och mäklare tror på många stillastående priser på bostadsmarknaden under 2018. Blir det så, är det en stor fördel att köpa bostad, men kanske inte att sälja. Precis som det varit under slutet av 2017. Det finns egentligen två scenarion som experterna ser möjliga under 2018. Det första är att det vi förmodligen kommer ligga kvar på lägre nivåer om inte räntorna stiger fort. Scenario två är att det kommer in en större osäkerhet vilket gör att priserna rasar mer, men det är inte så sannolikt, tro de flesta.

Comments are closed.