Renovering som hobbyverksamhet

Att renovera är ett kärt nöje hos många svenskar – så roligt att en del faktiskt väljer att ha det som hobbyverksamhet. Dina vänner skulle säkert uppskatta att be dig om hjälp varje gång de vill ha något utfört i hemmet. Och när du har en stund över, varför inte sätta igång ett nytt snickeriprojekt?

Att ha renovering som hobbyprojekt kan vara en ren terapi för dig som kanske går igenom något svårt. Ge dig på både små och stora projekt och köp rätt utrustning för det. Sandbergs järn har Makita maskiner som funkar i alla lägen. Men renoveringar behöver heller inte bara innebära att du gör om kök eller badrum utan även att du sätter upp en liten möbelverkstad där du målar om möbler eller klär om dem.

målarfärgJobba med händerna

Att arbeta med sina händer gör att du kan få utlopp för din inre kreativitet men samtidigt bearbeta bekymmer och tankar. Att renovera, måla eller uträtta något med sina händer gör att man hamnar i ett slags flow och kan bearbeta sorger och bekymmer. När du arbetar kreativt med händerna kan du få fantasin att flöda utan att egentligen tänka på det. Det kan till och med vara en oerhört bra kombination med annan terapi såsom KBT eller liknande eftersom manuellt arbete ur en kreativ synvinkel kan göra dig hel som människa och få dig att utvecklas.

Så vad skulle du då kunna göra i renoveringssyfte utöver klä möbler, tapetsera eller riva kök? Här kommer några tips om du är händig men ännu inte har funnit ditt kall.

  • Måla om (väggar, tak, stuckaturer, trappor, fasader)
  • Bygga till uterum eller snickra verandor
  • Göra småhus på tomten
  • Inreda hem och planera rum
  • Sömnad som sy överkast, gardiner, filtar och andra textilier

man renoverarGör din hobby vinstgivande

När du ändå är i färd med att göra något du älskar – varför inte försöka tjäna pengar på det? Vissa saker kanske du måste ha certifikat för men då kan du naturligtvis skaffa det om du har tid och ork. Tryck upp visitkort och gör små flyers att sprida ut i staden för att visa att du både är duktig och gärna hjälper till med olika projekt. Ryktet sprider sig snabbt och snart kanske du kan tjäna extra på din hobby. Försök dock att göra jobb vitt och undvika svartjobb eftersom du kan få problem med Skatteverket om du inte tänker dig för.

Det är nämligen så att det finns en gränsdragning mellan företagsverksamhet, förvärvsverksamhet och hobbyverksamhet, både vad gäller skatter och avdrag. Den inkomst du får in måste du beskattas för men om det bara är en hobby och du får in små inkomster med den så är du befriad från skatt. I den mån du börjar ta tid från din fritid för att hålla på med det samt att inkomsten börjar överstiga ett visst belopp och verksamheten börjar ske mer regelbundet – ja då kan skattmasen komma att be dig om pengar.

Comments are closed.