Samlandet ett evigt pusslande

Att samla på saker har alltid varit ett intresse hos många. Det kan handla om alltifrån små porslingsgrisar till coola och limiterade sneakers. Kort och gott, det går att samla på allt. En del av nöjet är dock, för det flesta, att man inte kan köpa hela samlingen i sin lokala matvarubutik. Nej, det ska vara lite av en ansträngning och jakt.

Ungdomar samlar på t-shirts

En del av de saker man letar efter får gärna vara svåra att få tag på, vilket gör sakerna mer värdefulla om man väl skulle råka få tag på dem. Hur svårt behöver det vara? Samlar man på kortarmade tröjor med tryck, kan man vara inriktat på tryck av en viss artist. Visst kan man köpa t-shirts online, till sin samling utan att för den delen förlora något av jakten. Idag är butiker online en viktig del för samlaren. Hos ebay och den svenska motsvarigheten Tradera, kan man hitta det som andra säljer ur sin samling eller bara saker som inte säljaren förstår värdet i. Hos ungdomar är det vanligare att man samlar på just sneakers och t-shirts än trädgårdstomar och frimärken.

Intresse för gamla ting

Något som har bidragit till att intresset för hobbyn att samla på saker har ökat är bland annat program som Antikrundan och inredningstrenden att blanda äldre möbler med nya. Det har även blivit populärt med vintage och att handla på second hand affärer.  Kurre Larsson är delägare i en kuriosabutik, han säger så här om de handlare och samlare som besöker butiken:

”Vissa letar med ljus och lykta efter den där speciella tomten som saknas i julsamlingen, andra söker oförtrutet efter tallriken som gör arvservisen efter mormor komplett.
– Som jag ser det finns det två kategorier bland kunderna, dels de som köper gamla prylar för att det är roligt och så finns det de som samlar och lägger ner väldigt mycket tid på sin hobby, säger Kurre Larsson.”

 

Comments are closed.