Skapa julstämning hemma

Nu är det jul igen, och med julen kommer även julstämningen. Julstämningen kan dock behöva lite hjälp på traven genom att man pyntar huset fint med juliga saker.

I Helsingborgs Dagblad kan man läsa om att många planerar på att resa bort i jul eftersom att man kan ta endast fem dagar ledigt och få 16 dagar ledigt i sträck. Redan i slutet på sommaren var det många som bokade sina resor och hos resebolag som Ving och Fritidsresor var sju av tio resor under julen redan bokade i september. Många är det som ser chansen att ta en resa till solen under långledigheten och slippa julstressen.

Köp en plastgran och undvik trött barrande gran

Sedan finns det även de som älskar julen och som inte skulle kunna tänka sig att åka bort från ett vinterland som Sverige vid juletid. För den som stannar hemma kan en bra idé vara att börja skapa julstämning tidigt genom att pynta hemmet fint och börja julpyssla. Vad gäller inredning och julpynt känns en adventstake som en given kompontent. De flesta brukar också vilja ha tomtar lite här och var, julgardiner och en julgran. Många väljer dock bort julgranen för att den vissnar och ser trött ut fort, och dessutom barrar den ner hela huset. Men julgranen är en stor del i att skapa julstämning och en jul utan gran känns tråkig. Då kan man istället välja att köpa en plastgran som inte barrar och som man kan ha år efter år. På http://www.dinplastgran.se/ kan man hitta fina granar.

Gör en egen adventsljusstake

När det kommer till adventstakar är det många som köper en billig på något varuhus. Vill man ha en lite mer personlig stake men ändå hålla priset nere, kan man göra en själv med enkla medel. Till att börja med kan man besöka en loppis eller en second hand-butik och försöka hitta billigast möjliga ljusstake med fyra hållare. Ser den tråkig ut i färgen kan man sprejmåla den i någon julig färg, till exempel vit, röd eller grön. Vill man ha fina julmönster på adventstaken kan man klä in den i tejp för presentinslagning. På julen brukar det finnas tejp med fina mönster som granar eller hjärtan på. Vill man sedan ändra utseendet till nästa jul är det bara att byta ut tejpen. Läs mer.

Tips för pepparkakshusbaket

Något annat som är riktigt juligt att ha hemma är ett pepparkakshus. Det kan man också välja att göra själv. Alternativt köpa en färdig byggsats och bara pynta på egen hand. Att bygga ett pepparkakshus kan dock vara lite knepigt om man aldrig har gjort det förr. Men för att hjälpa till lite på traven, har Dagens Nyheter samlat ett gäng tips.

  • Har man aldrig gjort ett pepparkakshus förut kan det vara smart att lägga all krut på att bygga ihop och dekorera. Därför kan man köpa deg eller köpa färdiggräddade husdelar.
  • Det kan vara bra att kavla ut degen direkt på bakplåtspapper och skära ut delarna där. Annars kan det bli svårt att flytta delarna till plåten.
  • Innan man sätter ihop huset kan man dekorera fasaden. Det är nämligen lättare att spritsa snyggt när delarna ligger ner. Taket kan du däremot dekorera när huset är ihopsatt.
  • Förvara sedan huset på en torr plats. Fukt gör så att det sjunker ihop.

Comments are closed.