Tygpyssel – socialt och utvecklande

Våren kommer – men alldeles för långsamt. Och innan värmen är här och det går att vara utomhus kan det vara kul att ha något att göra tillsammans på helgerna. Då är det perfekt att dra fram pyssellådan. Här är några bra skäl till att pyssla med tyg. Och tips för den som vill komma igång.

Tyg är ett fantastiskt och mångsidigt material att få utlopp för sin kreativitet genom. Oavsett om man återvinner gamla kläder eller köper nytt. Du kan, till exempel, hitta en massa bra tyger hos rosahuset.

Sociala pyssel

I dubbel mening: pysselkulturen har fått ett stort uppsving tack vare sociala medier – eftersom vi gillar att dela med oss av det vi skapar. Och att pyssla är också viktigt för barns sociala utveckling. Det bygger samarbetsförmågan och skapar en situation där barn får försöka förklara sina idéer för andra. Det kan dessutom vara en avslappnande och meditativ aktivitet:

Jag tänker att pyssel nog är bra på olika sätt för olika barn (…) Men det är tydligt att för många innebär pysslet ett sätt att varva ned. Sorgligt att det ska behövas, men det gör det. – Uppsala Nya Tidning

Behöver ni lite inspiration? Vad det länge sedan du pysslade – eller har du kanske ingen erfarenhet av tygpyssel utöver syslöjden i skolan? Det finns en massa bra exempel på lätta och roliga pyssel att börja med. Varför inte göra en söt bläckfisk? Eller några läskiga spöken till trädgården?

Härbärgerar du, eller någon annan i familjen, konstnärsdrömmar? Tygpysslandets status har ökat de senaste åren. Och Liljevalchs vårsalong – hemslöjden och pysselkonstens Mecka – är numera full av feministisk tygkonst – broderier och virkningar. Särskilt iögonfallande är kanske årets enorma tygkanin av Simon Fergin, som består av 300 sönderrivna t-shirts, och säljs för 150 000 kr.

Comments are closed.