Hem » Karriär » Lär känna oss » Från skidproffs i Kanada till drömprojekt i Sverige. Möt Robert som berättar om sitt ledarskap.

Från skidproffs i Kanada till drömprojekt i Sverige. Möt Robert som berättar om sitt ledarskap.

Drömprojekt som realiseras

Robert de Montigny arbetar som affärsområdeschef för Samhällsbyggnad på Aenigma. Hans mångsidiga bakgrund och erfarenheter kombinerat med hans nyfikenhet har präglat hans ledarskap.

Redan som barn i Vancouver tog Robert steget in i bygg- och arkitekturvärlden genom att följa med sin far till olika arbetsplatser. Det var där grunden för hans branschkunskap lades och kanske även intresset för ledarskap. Som ung fick han möjlighet att arbeta i olika ledarskapspositioner inom mark- och infrastruktur.

Det vara också då som hans passion för att åka skidor ledde honom till den högsta nivån inom extremskidåkning i Kanada och internationellt. Att som ung få tävla på professionell nivå gav honom många erfarenheter och en övertygelse om att mod och utveckling hör ihop.

-Under den perioden hade många av mina vänner en stor passion för skidåkning men prestationen var på olika nivåer, från bäst i världen till inte alls. Jag fick se dem öva och bli exponerade för nya, och för dem utmanande situationer dagligen. Jag fick se dem våga ta klivet och se hur mycket det påverkade deras utveckling. Det är också det jag gillar med ledarskap, att få vara med och stötta i utvecklingsresan.

Det som ledde Robert till Sverige var mötet med sin fru och 2011 gick flytten hit. Språket hade Robert lärt sig under sina sommarvistelser i Fjällbacka och efter att ha arbetat några år med ledarskap inom byggentreprenad bytte han spår. 2016 började han som bygg- och projektledare på Aenigma.

-Jag tyckte det var spännande att göra något helt nytt. Att få komma närmare beställaren, tidigare in i planeringsskedet med möjlighet till att förbättra underlaget som tas fram var något som gjorde mig nyfiken. Starten på Aenigma blev också riktigt bra med en konferensresa till Åre där jag i härlig vintermiljö fick träffa mina nya kolleger.

Drömprojekt som realiseras

Idag leder Robert affärsområdet Samhällsbyggnad som exempelvis projektleder nya stadsdelar som Barkarbystaden och Kallhäll Centrum, nybyggnation av Filmstaden i Uppsala och stora investeringsprojekt på Arlanda flygplats. Att gruppen får arbeta i stora utvecklingsprojekt ser inte Robert som någon slump.

-2018 formade vi våra drömprojekt under en bolagskonferens. I mitt team definierade vi dessa utifrån våra önskemål och har sedan positionerat oss utifrån det. Nu fem år senare har de blivit en realitet.

Projekten pågår under längre tid och i nära samarbeten med kunderna. Robert känner ett stort ansvar och engagemang för projekten, något som också måste balanseras med ledarskapet. För att hitta rätt nivå blir feedback en viktig faktor.

– Jag försöker utveckla mitt ledarskap genom att be mina medarbetare om feedback på det jag gör och även det jag inte gör. Ofta handlar den om att jag ska hinna med. Jag gillar att vara nära projekten, kunderna och medarbetarna och perioder då det är toppar kan det vara en utmaning med balansen.

Inspireras av olikheterna

För Robert är det olikheterna som inspirerar honom till att bli en bra ledare. Att få bidra till att skapa en plats som är utvecklande för alla utifrån deras förutsättning och kompetensnivå.

– Jag tror att en person kan vara på en plats där man inte presterar, mår dåligt och saknar energi. Samma person kan på en annan plats känna sig inspirerad, prestera på topp och sprida glädje. Jag gillar att försöka skapa en positiv utveckling för varje individ och få ett fungerande team. Vi är yrkesverksamma i många år och då gäller det att vi får stöttning utifrån var vi befinner oss i karriären.

Det sociala faller sig naturligt för Robert och därför blir de personliga samtalen en viktig del i hans ledarskap.

– Jag tycker det är viktig med regelbundna avstämningar med alla i min grupp för att förstå deras vardag och målsättning i sina yrkesroller men lika mycket handlar det om nyfikenhet kring exempelvis fritidsintressen. Vi spenderar mycket av vår vakna tid tillsammans med kolleger och att vara intresserade av det som händer utanför arbetstid är ett bra sätt att visa varandra omtanke och respekt.

-Jag vill bidra till ett öppet klimat där alla kan bidra till varandras utveckling. En del av detta är att se till att vi firar våra resultat med olika aktiviteter.