Hem » Karriär » Lär känna oss » Hälsa och välmående är en del av vårt DNA

”Hälsa och välmående är en del av vårt DNA”

Hälsa och välmående

Aenigma Activites Sport Health, även känt som AASH, är ett medarbetarinitiativ som grundades på Stockholmskontoret år 2018. Med ett starkt stöd från bolagets ledning har AASH växt till att bli en väsentlig del av företagskulturen som främjar både hälsa och sammanhållning bland medarbetarna.

Förslaget om att etablera en friskvårdsgrupp möttes positivt av bolagets ledning som har sponsrat initiativet från första stund. Engagemanget spred sig snabbt till flera kontor och har genom åren resulterat i en mångfald av olika aktiviteter. Det har inte bara främjat hälsa och välbefinnande utan även skapat en stark sammanhållning bland medarbetarna. Efter en lång paus på grund av Covid har nu flera medarbetare återigen engagerat sig och samarbetat för att planera vårens aktiviteter. En flitig deltagare på träningarna i Stockholm är HR-chefen Sofia Norrlinder som upplever att gruppen stärker gemenskapen på Aenigma. Hon imponeras gång på gång av medarbetares driv och det tydliga budskapet att alla ska känna sig inkluderade.

”Det är vetenskapligt bevisat att när man rör på sig mår man bättre fysiskt och psykiskt. Våra konsulter lever generellt sätt i en utmanande och krävande vardag och det är oftast personer som vill göra bra ifrån sig och prestera. Genom att satsa på AASH, men också hälsoutmaningar och ett generöst friskvårdsbidrag, blir en av många delar för att man ska trivas och må bra hos oss. Aktiviteterna skapar en go stämning och vilja att kunna göra ett bra jobb”, säger Sofia.

På östkusten håller Sofie Karlén och Joacim Kraft i stafettpinnen och har själva instruerat olika styrkepass, uteträning och spinning.

”Jag tycker det är så himla roligt. Vi samlas efter gemensamt fredagsmöte och hinner på vägen till passet småprata lite med varandra, det blir en gemenskap av det också. Aktiviteterna som vi har gjort ska man kunna lägga på sin egen nivå. I spinning och i styrketräning väljer man själv efter sin egna personliga referensram”, säger Joacim.

Sofie, som har en bakgrund inom träning och hälsa, betonar vikten av att inkludera alla oavsett deras tidigare erfarenhet inom träning. Till en början har gruppen varit liten men stabil och utmaningen ligger i att hitta tid som passar in i en konsults vardag. Trots detta hoppas de att den positiva inställningen, roliga och enkla aktiviteter samt återkommande träningstillfällen ska motivera och engagera deras kollegor att delta.

Stafettvasan och kontorsyoga

En tradition som sträcker sig längre tillbaka än AASH är Stafettvasan. Under åren har flera lag utmanat varandra och trots att det handlar om den personliga insatsen har en intern, uppmuntrande tävlingsanda vuxit fram. Den vandrande pokalen, som är en symbol för gemenskap och prestation, fick efter årets lopp följa med till Göteborg. På västkusten, där Kristoffer Sundin och Olle Uppling är två av medarbetarna som planerar aktiviteterna, har man delvis plockat in inspiration utifrån genom en löpcoach och lunchföreläsningar om hälsa. Upplägget för våren har ett fokus som är mer inriktat på att främja rörelse och minska stillasittande på kontoret. Det innefattar bland annat lunchpromenader, men även kontorsyoga och kvastgympa för att mjuka upp stela axlar och ryggar ledd av en instruktör via Teams.

”För min del är det mycket hälsa och motion i vardagen. Genom AASH får vi inspirera andra att röra på sig och därför har vi dragit igång med yogan på kontoret för att fånga upp alla, inte bara några få”, berättar Olle.

Alla känner en känsla av stolthet när de får möjligheten att inspirera och motivera Aenigma till att omfamna hälsosamma vanor. För Sofia och bolagets ledning är det en glädje att se gemenskapen växa genom denna satsning och hon säger med ett leende: ”Hälsa och välmående är en del av vårt DNA. Jag tror mycket på att göra det enkelt och roligt, då hänger folk på. Det viktigaste är att alla får vara med och blir inbjudna, att det finns en gemenskap oavsett vilken nivå du är på. Detta är ett roligt sätt att få in rörelse i sitt arbete. AASH skapar möjlighet och förutsättningar att lära känna varandra och skapa gemensamma minnen.”