Hem » Karriär » Lär känna oss » Nyfikenhet leder Jonas in på nya vägar

Nyfikenhet leder Jonas in på nya vägar

Nyfikenheten är viktigt

Från matros till konstruktör har Jonas Wellme byggt sig en unik kunskapsbank. Genom att alltid vara nyfiken och befinna sig på rätt plats vid rätt tillfälle resulterade i ett arbete där han kan jobba med avancerade lösningar på andra sidan av skrivbordet.

Jonas har en annorlunda bakgrund än de flesta konstruktörer. Karriären började till sjöss som matros och med kunskaper inom svetsning tog det inte lång tid innan han plockade upp jobb som reparatör på båtarna. Nyfikenheten att lära sig mer inom olika kunskapsområden har alltid drivit Jonas att söka sig vidare till nya uppdrag. Genom åren har han även gått utbildningar inom svetsning och rörmontering mot industrin och slutligen konstruktion som bidrog till en anställning på Aenigma.

– Det var aldrig tanken att jag skulle sitta på kontor när jag gick konstruktionsutbildningen, utan det skulle vara något att ha i ryggen när man presenterar förbättringsförslag eller olika lösningar. På min tidigare arbetsplats jobbade det en person som var platschef på Aenigma och han frågade om jag ville ha jobb. Då tänkte jag att jag provar den vägen och ser hur det är att sitta på andra sidan skrivbordet. Det verkar ju ha funkat för där sitter jag fortfarande.

Erbjudandet på Aenigma var en lyckoträff då Jonas menar på att universitetsutbildning eller längre erfarenhet oftast går före vid anställningar, men hans unika bakgrund värderades som en tillgång. Idag arbetar Jonas som konstruktör inom den dagliga driften mot konstruktion och underhåll på Inovyn i Stenungsund. Det han uppskattar med rollen är närheten till medarbetarna på verkstaden och möjligheten det ger att få direkt feedback. Även samarbetet med kollegorna på Aenigma där de ofta delar kunskap eller diskuterar idéer med varandra under kaffepausen.

– Jag gillar att lura på problem och hitta lösningar, sen får man vara prestigelös i sitt jobb och inte titta på sin idé i all oändlighet. Det är roligt att sitta tillsammans med andra och försöka komma fram till den bästa lösningen. Oftast är det inte sin egen, men man kanske sår ett frö. Det är sånt jag tycker är roligt, att klura på grejer.

Våga lita på sin egen kompetens

Som konsult bidrar man med expertkunskap i projekt och det gäller att våga lita på sin egen kompetens. Ibland kan det ta tid att landa in i rollen och argumentera för sina idéer eller att kunna påvisa lösningar med hjälp av modeller. Jonas har genom åren utvecklats i att lita på sin magkänsla och kunskapsbank när han presenterar sina förslag för alternativa lösningar. En viktig del är att han alltid känt stöd från sina chefer som uppmuntrat honom till att våga satsa på ny teknik.

– Vi jobbade hos en kund som hade ett problem med partiklar som släpps ut från en skorsten. Eftersom jag gillar att klura på problem så började jag arbeta med detta vid sidan om. Jag hittade en intressant svensk teknik och tog fram ett koncept för att få in en pilotanläggning. Tyvärr gick kunden inte vidare då det var en oprövad teknik inom detta området, men under hela arbetsprocessen kände jag alltid stöd från mina chefer och de presenterade arbetet vid flera tillfällen.

Under åren på Aenigma har Jonas kunnat använda diverse tidigare kunskaper hela vägen tillbaka från sina dagar som matros. Nyfikenheten att få en fördjupad förståelse är hans största drivkraft och för varje väg Jonas springer in på upptäcker han nya områden att utforska. Framåt finns ambitionen att bygga vidare på kunskapen inom beräkningar och sätta sig in mer i de teoretiska delarna inom svetsning och material.

– I början var det enklare underhållsuppdrag och beräkningsprogram jag ägnade mig åt. Jag hade tur ganska tidigt att komma in på Preem när de hade ett stopp och tack vare min svetsningsbakgrund fick jag lite mer utmanade uppdrag. Efter det har jag fått mer och mer ansvar. Det har varit intressant att se att jag hade en del i ryggsäcken ändå. Är man även villig att lära sig så har det alltid funnits någon som är villig att visa en.