Ulfs 20-åriga resa på Aenigma: förtroende, teknik och Samhällsbyggnad
Karriär
Ulf Broman började på Aenigma i mars 2001, då företaget fortfarande hette Midroc, och har varit en viktig del av Samhällsbyggnad i Stockholm sedan dess. Med över två decennier av erfarenhet har han sett branschen genomgå stora förändringar, och under denna tid har han bidragit till många kunders utveckling. I den här artikeln följer vi hans resa, från ung adept till erfaren konsult.
Ulfs resa in i konsultbranschen började med en önskan om att utmana sig själv.
Efter 15 år som beställare valde han att byta spår för att fördjupa sig i mer tekniskt komplexa frågor. Hans tid som adept på 80-talet startade på Energisparbyrån och slutade efter fyra år som biträdande fastighetschef inom Fastighetskontoret inom Stockholms Stad. Där arbetade han bland annat med energieffektivisering, underhålls-projekt och miljöutredningar, som formade hans förståelse för hållbarhet och energifrågor.
Efter en rad olika roller, från projektledare och fastighetsförvaltare på Viggen till fastighets- och säkerhetschef på ICA Partihandel och sedan förvaltningsentreprenör på HSB, började han slutligen på Aenigma.
Konsultkarriären
Ulfs första uppdrag på företaget var internt, där han arbetade med att samordna Fastighetsutveckling mellan Stockholm och Malmö. Lite senare fick han sitt första externa uppdrag, åt Specialfastigheter, som innebar att förstärka utbrottskyddet för ett annex till anstalten Hall, ett projekt som utmanade hans teknik och projektledningsfärdigheter. Samarbetet fortsatte senare med att Ulf fick medverka vid utvecklingen av och projektleda byggandet av de s k utslussningsbostäderna tillsammans med kriminalvården inom fyra anstalter inom Storstockholm och som senare skulle byggas på ett 20-tal platser i landet.
Ulf arbetade också tillsammans med en privat fastighetsutvecklare under ett långt samarbete där de byggde upp tre nya äldreboenden, Enebacken i Österåker och två i Stockholm; Söndagsgården i Hökarängen och Villa Tärnö i Farsta, från 2005 fram till 2016.
Hans karriär har varit både varierad och utmanande, och Ulf har ofta tagit på sig roller som krävt både teknisk kunskap och diplomati.
Bland de projekt som Ulf är mest stolt över nämner han Barkarbystaden III, med projekteringsledning för 5000 bostäder, samt Veddestabron och samordningen med Trafikverket och tunnelbanan. ”Det är samarbetena som har varit mest givande,” säger Ulf. ”Att se alla parter komma överens och arbeta tillsammans för att utveckla en helt ny stadsdel har varit mycket givande.”
Dessa projekt är bara några exempel på hur Ulf, med sin tekniska expertis, har bidragit till sina kunders utveckling.
Digitalisering och nya arbetsmetoder
Under sin tid i branschen har Ulf sett hur digitaliseringen har förändrat arbetssättet radikalt. Från tiden då ritningar skickades med post till dagens digitala verktyg, har utvecklingen gjort arbetet både snabbare och mer effektivt. ”Digitaliseringen har revolutionerat vårt arbete, men det har också skapat nya utmaningar, som behovet av noggrannare kvalitetskontroller,” säger Ulf.
Även hans egna arbetsmetoder har utvecklats med tiden. ”Jag hade en mobiltelefon redan 1989, men sättet vi använder tekniken på i dag – med möjligheten att skicka foton, e-post och hålla live-möten via Teams – har förändrat mitt arbetssätt över tid,” berättar han. Pandemin bidrog dessutom till att distansarbete blev allt vanligare för Ulf, även om distansmöten inte var helt ovanligt i konsultbranschen redan före pandemin.
Reflektioner och råd
På frågan vad som varit Ulf främsta drivkraft som konsult, kommer svaret snabbt: ”Att skapa förtroende, värde och göra skillnad.” Detta har varit ledstjärnan genom hans karriär och något han ständigt återkommer till. ”Det är variationen som gör det så kul att vara konsult,” säger Ulf, och just den mångsidigheten har präglat hans arbete. Ulf har haft en tydlig ambition att leverera värde i sina projekt.
Utöver sitt tekniska arbete har Ulf också varit en viktig stödperson för sina kolleger på Aenigma. ”Jag har ställt upp för många kolleger och hjälpt dem in i mina uppdrag när det har varit möjligt,” säger Ulf. Dessutom har han sedan 2005 varit lokal klubbordförande för Sveriges Ingenjörer, en roll där han arbetat för att förbättra arbetsmiljön och driva frågor som påverkar hela arbetsplatsen.
Hans råd till dem som precis börjat sin karriär som konsult är att alltid sätta sig in i kundens situation, förstå deras behov och skapa en känsla av trygghet. ”Förtroende är nyckeln,” säger han, och betonar vikten av att ständigt uppdatera sina kunskaper och arbeta ärligt och professionellt. ”Var så påläst du kan i frågor som berör dina uppdrag eller den tekniska utvecklingen i området.
När Ulf nu ser tillbaka på sin karriär är det med en känsla av stolthet över att ha varit med och påverkat både kundernas och företagets resa framåt. Trots att han idag är 65 år och har gått ner till 40 procents arbetstid för att skapa balans mellan arbete och fritid, är hans konsultresa ännu inte över. Med sitt pågående projekt för Stockholms Vatten, som syftar till att säkra och förbättra framtidens avloppsrening för Stockholm, fortsätter han att göra skillnad. Resan, som han själv säger, är kanske inte helt över – det finns fortfarande mer att bidra med.