Ett händelserikt år på Talangprogrammet 2023/2024

Avslut innebär inte bara att knyta ihop säcken av ett projekt eller en speciell period i sitt liv, det bidrar även med en förväntan inför en ny början. I fjol stod Minea Nilsson, Viktor Jannon och Linus Berg inför ett skifte när dagar fyllda av studier skulle ersättas med konsultrollen i Talangprogrammet på Aenigma i Göteborg. Förväntan av nya upplevelser och utvecklingsmöjligheter var stor. Nu, ett år senare, ser de tillbaka och beskriver det händelserika året som ”spännande, kul och utvecklande”.

– Det har varit en bra blandning av utbildningar och ”vanligt” arbete där jag fått vara med i olika projekt och uppdrag. Det är även fint att kollegorna från Aenigma inte har gjort någon skillnad på oss i Talangprogrammet, vi är med och en del av gänget också, det har gjort att jag känt mig så välkommen här redan från första början, säger Minea.

Kunskapsöverföring är något Aenigma värderar i medarbetares utveckling. Dels för att skapa en bra dynamik mellan kollegor men också för att kombinera erfarenhet med den senaste kunskapen från skolan. Talangprogrammet fokuserar på att ge nyexaminerade verktyg i hur de ska gå tillväga i projekt inom konsultbranschen genom skräddarsydda utbildningar och stöttning från mer erfarna medarbetare. Linus berättar att han upplever att han lärt sig mycket under året och tycker att det har varit en bra mix mellan utbildning och jobb, samt en hel del roliga aktiviteter.

– Jag har lärt mig väldigt mycket under året och har även fått mycket eget ansvar tidigt in vilket jag har uppskattat. Detta i kombination med mycket stöttning från kollegor som har gjort att jag har utvecklats ännu mer, säger Linus.

”Konsultbranschen är väldigt rolig att vara i”

Trots både upp och nergångar uttrycker Minea att konsultbranschen är väldigt roliga att vara i då uppdragen varierar. Det är ett arbete som ger ingenjören chansen att utvecklas inom olika ämnen och ständigt få lära sig nya saker. Utmaningar har deltagarna stött på under året men upplevt en känsla av trygghet då stöttning från teamledare och kollegor alltid funnits till hands.

– Det kommer alltid dyka upp problem och jag har mina kollegor som hjälper till vilket känns tryggt och gör att jag vågar göra fel för att lära mig, säger Viktor.

Andra omgången är nu avslutad och redan i september välkomnas nya förväntansfulla deltagare då Talangprogrammet även utökar till kontoret i Stenungsund. Minea, Viktor och Linus går över som anställda hos Aenigma och kan varmt rekommendera det händelserika året till studenter som vill få en bra start i arbetslivet.

– Ett väldigt bra alternativ för dig som precis blivit klar med skolan och vill ha en strukturerad ”uppstart” in i arbetslivet, säger Linus.

– Jag har lärt mig mycket och breddat mina kunskaper inom piping. Tveka inte på att söka om du vill ha kul på arbetet, känna trygghet, utvecklas och få mer kompetens, berättar Viktor.